Ceturtdiena, 13 aprīlis 2023 22:41

Ar stipendijām cer ieinteresēt par ķīmijas skolotāja profesiju

Šodien tiks paziņots par nosacījumiem stipendijas saņemšanai 25 izcilākajiem topošajiem ķīmijas skolotājiem.

Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne Linda Daniela Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" skaidroja, ka šobrīd augstskolā ir tikai astoņi studenti, kuri izvēlējušies ķīmijas skolotāja profesiju.

"Interese par pedagoga profesiju varētu būt lielāka un pārliecinošāka, ņemot vērā skolotāju trūkumu, vajadzētu  būt vairāk studentu. Daudzus studentus profesija interesē, bet, saskaroties ar realitāti, neizvēlas pedagoģijas ceļu. Topošo skolotāju, kas studē pedagoģiju un, beidzot studijas, strādā, ir maz, līdz ar to nav skolotāju pieplūduma skolās pēc studiju beigām.

Lielākais lūzums, kad jaunie speciālisti aiziet no nozares, ir laikā pēc trim līdz pieciem darba gadiem. Tad jāvērtē, kur paliek entuziasms,"

pauda Daniela.

LU studente Marija Kramorenko jau paralēli studijām strādā par ķīmijas skolotāju astotās un devītās klases skolēniem. Metodes ķīmijas stundās ir ļoti dažādas, pārsvarā skolēniem patīk eksperimentēt, jo tur ir gan radošums, gan jādomā loģiski, skaidroja Marija.

Marijas skatījumā pašiem jauniešiem jāvērtē, vai patīk profesija un darbs ar bērniem. Otrkārt – ķīmija un fizika ir interesanta, tā atrodama visur, jaunieši jāmotivē izvēlēties ķīmijas studijas.

Linda Daniela uzsver, ka

stipendija skolotājiem ir patīkams un iepriecinošs efekts, šobrīd par ķīmijas skolotājiem mācās astoņi studenti.

Iespējams, ka pēc šī pirmā parauga, kad ķīmijas nozari atbalsta kāda kompānija, arī citas aicinās palīdzēt uzturēt nozari, kā arī stipendija motivēs topošos studentus izvēlēties ķīmijas studijas.

Šodien tika pasniegtas pirmās AS "Olainfarm" stipendijas topošajiem ķīmijas skolotājiem.Topošo ķīmijas pedagogu atbalstam uzņēmums investēs 75 000 eiro, turpmākos piecus gadus katram no 25 izcilākajiem topošajiem ķīmijas skolotājiem piešķirot vienreizēju stipendiju 3000 eiro apmērā.

Par pirmajiem trīs stipendiātiem kļuvuši Latvijas Universitātes studenti – rīdziniece Marija Kramorenko, liepājniece Vika Viktorija Kreitāle un dobelnieks Mārtiņš Mārcis Pavļukovskis.

Kā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas statistika, 2021./2022. akadēmiskā gada sākumā Latvijas augstākās izglītības iestādēs bija 77 000 studējošo. No tiem tikai 10% apgūst dabaszinātnes, matemātiku un informācijas tehnoloģijas un tikai 6,6% izvēlējušies izglītības zinātni, turklāt studējošo skaitam ar izglītību saistītajās zinātnēs ir tendence samazināties.

Intervija ar LU fakultātes dekāni Lindu Danielu un LU studenti Mariju Kramorenko

Lasīts 392 reizes Pēdējo reizi rediģēts Ceturtdiena, 13 aprīlis 2023 22:48
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
Aktīvā pozīcija: Sākumlapa Notikumi Ar stipendijām cer ieinteresēt par ķīmijas skolotāja profesiju