Uzturvielu ķīmijas pamatus Latvijā licis Eduards Zariņš. Kopā ar saviem skolniekiem viņš sistemātiski pētīja mūsu pārtikas produktus – augu un dzīvnieku eļļas, taukus, pienu un tā produktus, miltus, medu, augļu un ogu vīnus. E. Zariņa vadībā veikti arī pētījumi par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča ūdens ķīmisko sastāvu un sāļu daudzumu izmaiņām, kā arī par dzeramo ūdeni, tā izmeklēšanai un novērtēšanu.

E. Zariņa skolniece Irina Robežniece (1897.-1972.) sistemātiski pētījusi vitamīnus un fermentus un to pārmaiņas organismā, bet Jūlijs Rumments (1900.-1943.) sviestu – tā mikrostruktūru un aromātu.

Aktīvā pozīcija: Sākumlapa Ķīmijas vēsture Ķīmijas attīstība Latvijā 2.6.8. Pārtikas ķīmija