2017.12.20. DU Zinātnes skolā aizritējusi otrā 2017./2018. studiju gada nodarbība

Jau sesto gadu Daugavpils Universitātes (DU) Zinātnes skola uzņem dalībniekus,  sniedzot iespēju visiem interesentiem piedalīties bezmaksas lekcijās un praktiskajās nodarbībās, satikt sabiedrībā pazīstamas personības un izcilus zinātniekus, iejusties pētnieku lomā, apgūt pirmās prasmes izmantot mūsdienīgu zinātnisko aprīkojumu, gūt priekšstatu par zinātnisko atziņu izmantojumu ikdienas dzīvē.

2017. gada 16. decembrī notika Zinātnes skolas 2017./2018. studiju gada otrā tikšanās reize.

Pirmo kopīgo lekciju “Dziesmusvētki Latvijā” vadīja DU Mūzikas un mākslu fakultātes dekāns, Dr. art., profesors Ēvalds Daugulis. Nodarbībā jaunieši ar interesi sekoja līdzi stāstījumam par Dziesmu svētku tradīciju Latvijā no to aizsākuma līdz pat mūsdienām. Profesors, izklāstot faktus par Dziesmu svētkiem, atskaņoja dažādus skaņdarbus, kas iekļauti Dziesmu svētku repertuārā.

Otrā nodarbība notika tematiskajās grupās.

  1. grupā nodarbību „Etoloģija – zinātne par dzīvnieku uzvedību”vadīja Biosistemātikas departamenta pētniece Dr. biol. Inese Kivleniece. Nodarbībā jaunieši uzzināja, kā dzīvnieki mācās, komunicē, meklē barību, izvairās no plēsējiem un sociāli mijiedarbojas. Ilustratīvu piemēru veidā tika skaidrota uzvedības saistība ar dzīvnieka fizioloģiju un anatomiju. Tika apskatīti populārākie fundamentālie etoloģijas pētījumi.
  2. grupā nodarbību “Gaisa kvalitātes noteikšana ar lihenoindikācijas metodi” vadīja Ģeogrāfijas un ķīmijas katedras docente Dr. geogr. Santa Rutkovska. Nodarbībā skolēni iepazinās ar vides kvalitātes noteikšanas un monitoringa bioindikācijas metodēm. Vienu no šīm metodēm – lihenoindikāciju skolēni apguva praktiski – veicot pētījumu Daugavpils pilsētas centrā. Iegūtos datus nodarbības dalībnieki analizēja un salīdzināja, tādējādi pilnveidojot zināšanas un prasmes rezultātu apstrādē un interpretācijā, kas ir būtisks posms zinātnisko pētījumu procesā.
  3. grupā nodarbību “Zāļu formas un zāļu vielu konstruēšana”vadīja Ģeogrāfijas un ķīmijas katedras lektors Mg. paed. Andrejs Zaičenko. Nodarbībā jaunieši iepazinās ar zāļu (medikamentu) tapšanas vēstures aspektiem, funkcionālo grupu nozīmi un ietekmi uz savienojumu īpašībām, kā arī ar jaunākajām tendencēm farmācijā. Nodarbības laikā jaunieši veica ķīmiskus eksperimentus.
  4. grupā nodarbību „Ergonomika un veselība skolēna ikdienā”vadīja Anatomijas un fizioloģijas katedras viesasistente Bch. ves. aprūpē Jeļena Buiko. Nodarbībā skolēniem lektore stāstīja par stāju un būtiskiem ārējiem faktoriem, kas izraisa stājas problēmas. Nodarbības praktiskās daļas laikā tika pārbaudīts vēderpreses spēks un kājas mugurējās virsmas muskuļu garums. Tika arī izmēģināts propriorecepcijas un līdzsvara treniņš, izmantojot līdzsvara spilvenu un bumbas, kā arī dažādas propriorecepcijas virsmas pēdām.
  5. grupā nodarbību ,,Iepazīšanās ar ķīniešu valodu un kultūru: papīrgriešanas darbnīca” vadīja Humanitārās fakultātes Svešvalodu katedras brīvprātīgās pasniedzējas Suņ Sjao (Sun Xiao) un Bai Bingjū (Bai Bingyu). Nodarbība iesākās ar Ķīnas kultūras galveno iezīmju prezentāciju, tika apgūtas ķīniešu sarunvalodas pamatfrāzes. Vieslektores aicināja jauniešus iesaistīties hieroglifu atpazīšanas spēlē un sniedza ieskatu ķīniešu hieroglifu vēsturē. Skolēni ķīniešu vieslektoru vadībā iepazina ķīniešu papīrgriešanas mākslu, veidojot 3D papīra dekorācijas.
  6. grupā nodarbību ,,Emocionālās izdegšanas problemātika” vadīja Dr. psych. profesors Valērijs Dombrovskis. Nodarbības sākumā profesors sniedza terminu izdegšanas sindroms un stress skaidrojumus no psiholoģijas zinātnes viedokļa. Turpinājumā jaunieši apguva skolēnu izdegšanas sindroma izplatītākās pazīmes, rezultātus un sekas. Nodarbības noslēgumā veidojās diskusija par mūsdienu jauniešu stresa problēmām un to ietekmes faktoriem.

Nākamā Zinātnes skolas nodarbība notiks 2018. gada 20. janvārī!

Tie skolas dalībnieki, kuri būs apmeklējuši vairāk nekā 50% nodarbību, saņems sertifikātu, par ko tiks piešķirti 5 punkti, stājoties jebkurā DU bakalaura studiju programmā.

Papildu informācija:
Daugavpils Universitātes Zinātņu daļa
Vienības iela 13, 219. kab.
Daugavpils, LV-5401
Tel. +371 65425452
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 

Lasīts 1237 reizes Pēdējo reizi rediģēts Piektdiena, 22 decembris 2017 06:23
Mihails Gorskis

Projekta vadītājs un zinātniskais redaktors

Mājas lapa: www.kimijas-sk.lv E-pasts Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
Aktīvā pozīcija: Sākumlapa Interešu izglītība 2017.12.20. DU Zinātnes skolā aizritējusi otrā 2017./2018. studiju gada nodarbība