LR1 raidījums «Dārgākie un retākie, lielākie un mazākie - derīgo izrakteņu rekordisti»

Derīgie izrakteņi ir resursi, bez kuriem ir grūti iedomāties dzīvi gan šodien, gan senatnē.  Raidījumā iepazīstam izrakteņus, kuri savā daudzveidībā izceļas ar īpašiem rekordiem.

Derīgo izrakteņu pasaules lielākie rekordi - visdārgākā rūda, vissmagākais metāls, visretāk sastopamie izrakteņi, vislielākais un mazākais ieguves apjoms pasaulē un Latvijā – plašāk stāsta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeoloģijas nodaļas asociētais profesors Ģirts Stinkulis.

Naftas atradnes Latvijā

No kino filmām varētu būt radies priekšstats, ka veidojot naftas dziļurbumus, tā uzreiz šļācas ārā lielas strūklas veidā. Atsevišķos gadījumos tā patiešām notiek, taču Latvijas naftas atradnes ar šādām lielām strūklām neizceļas. Tomēr Latvijā naftas krājumi ir un par to aizdomas radās jau pagājušā gadsimta 50.gados. Šobrīd varam teikt, ka mums kaut nelielos daudzumos ir pašiem savs „melnais zelts”. Par naftas atradnēm Latvijā stāsta Latvijas Universitātes eksperte ģeoloģijas kolekcijā Vija Hodareva.

Sižetu sagatavoja Mariona Baltkalne.

Noklausīties raidījuma ierakstu...

Lasīts 1052 reizes
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
Aktīvā pozīcija: Sākumlapa Ķīmijas jaunumi LR1 raidījums «Dārgākie un retākie, lielākie un mazākie - derīgo izrakteņu rekordisti»